Zondebokken

Het gebeurt niet vaak – om niet te zeggen zelden – dat een film een volledig Limburgse cast heeft én dat er ook nog Limburgs dialect wordt gesproken. Maar gisteren en vandaag lokt zo’n film wel 600 toeschouwers, en daarmee is Palethe tot twee maal toe uitverkocht voor de vertoning van ‘Zondebokken’. Deze film werd geregisseerd door Rocky Grispen (uit, jawel, Maaseik) en vertelt het verhaal van de dievenbendes die in de achttiende eeuw onze contreien onveilig maakten: de Bokkenrijders. Een van de redenen waarom de film in Pelt zoveel bezoekers trekt is ongetwijfeld het feit dat Drossaard Clercx, de man die de bendes vervolgde, in de hoeve in het Hobos woonde. In zijn inleiding nuanceerde Schepen van Cultuur en Erfgoed Niels Valkenborgh wel dat er géén Peltenaren destijds het slachtoffer werden van de al te drieste ondervragingstechnieken. De regisseur merkte tevens op dat de film geenszins een documentaire is, en dat het om fictie gaat. De wending die het verhaal neemt omtrent Drossaard Clercx moet dan ook in die optiek bekeken worden.

Meer Foto’s:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *